Hemen Arayın: 0(346) 816 1515

Aile Hukuku

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında Aile Hukuku, velayet, evlenme, boşanma, nafaka/çocuk nafakası  , mal rejimleri, vesayet ve kayyımlık , soybağı, nişanlanma , evlat edinme, aile konutu  başlıkları ile açıklanmıştır. Bu başlıklardan kısaca bahsedelim.

Nişanlanma
Evlenmeden önce, bir erkek ve bir kadınla bir süre sonra onlarla evleneceğine söz vermesi sözleşmeye verilen isimdir. Günümüzde, halk tarafından yapılan katılım yasal alanda yasal gerekliliklere uygundur ve nişan törenlerinin hukukta herhangi bir karşılığı yoktur.

Evlenme
4721 sayılı Türk Medeni Kanununda evlilik şartlarını yerine getiren kadın ve erkeklerin resmi makamların önünde resmi toplantısına verilen ve evlilik beyanlarını yineleyen isimdir. Aile Yasasının çoğu evlilik için ayrılmıştır.

Boşanma
Kanunda belirtilen sebeplerden dolayı evliliğin sonlandırılmasına verilen addır. Boşanma konusu Aile Hukukunun ana başlıklarından biridir ve sonuç konulara göre değişmektedir.

Evlat Edinme
Kanunda belirtilen gerekli şartları yerine getirdikten sonra çocuğun kendi nüfusuna geçmesidir.

Mal Rejmi
Eşlerin evlilik sonrası satın alma, boşanma ve ölüm, evlilik, boşanma ve ölüm gibi nedenlerini inceleyen Aile Hukuku'nun ana başlıklarından biridir. Bu konu çok zor bir yapıya sahip olduğu için sürekli bir tartışma konusudur.

Aile Konutu
Evlilik sırasında eşlerin bir arada yaşadığı ev. Aile Konut Sigortası, eşlerin yaşadığı evi içerir. Yatırım amaçlı olarak sahip oldukları evleri veya evleri kapsamazlar.

Soybağı

Yasal hüküm anne, baba ve çocuklar arasındaki ilişkidir. Şecere doğumla kazanılmış olmasına rağmen, nüfus kayıtlarındaki bazı eksik ve yanlış durumların bir sonucu olarak yapılan düzeltmeler sonucunda düzeltmeler düzeltilebilir veya kalıcı olarak düzeltilebilir.

Velayet
Yasaya göre, mahkeme tarafından (18 yaşında) boşandıktan sonra küçük çocukların anne ve babası, anne yaşına kadar anne veya baba tarafından bırakılmaktadır. Boşanma işlemlerinden sonra velayet mahkeme kararıyla değiştirilebilir.

 Nafaka

Evliliğin sona ermesinden veya boşanma aşamasından sonra eşlerden biri maddi sıkıntılardan kaçınmak için ve eş çocuk adına eşlerinden birine diğerine ödenecek paraya verilen isimdir. Boşanma davası devam ederken ise tedbir nafakası verilmesi tarafların taleplerine göre mümkün gözükmektedir.

Vesayet

Engelli ve fiziksel ya da zihinsel engelli olan kişilerin temsiline verilen addır. Mahkeme bu kararı verir.

Kayyım

Diğer yasal alanlarda, mütevelli, Aile Hukuku sırasında aralarında husumet olan kişilerin temsiline verilen addır. Bir örnek vermemiz gerekirse, babalık davası, isim değişikliği vs. Dava açacak kişi küçükse, mahkeme işlem sırasında bir mütevelli heyeti atayacaktır.

Hızlı Mesaj